Vandra i Skåne – Dagsvandrings guide

Sveriges sydligaste landskap bjuder på vandring i några av landets mest artrika och varierande miljöer. Många tänker nog på Skåne som ett platt och öppet landskap med stora gula rapsfält men här finns så mycket mer. Allt från en dramatisk klippkust till sandstäpp, för att nämna något.

Vi har trampat omkring i Skånes natur och gjort mest dagsturer i över tjugo år och vill här guida dig in i detta vandringsparadis.


Skåneleden

Var du än befinner dig i Skåne så är det inte långt till Skåneleden. Den är i praktiken sex olika delleder i ett stort sammanhängande system som tillsammans ger dig ca 130 mils vandring.

Att vandra på Skåneleden är ett av de enklaste sätten att ta sig ut i naturen i Skåne. Leden är mycket väl markerad i terrängen (med få undantag) och du kan börja vandra från oändligt många lättåtkomliga startplatser. Här finns vindskydd, grillplatser, vatten och ved i varierande utsträckning och du är aldrig särskilt långt från civilisationen (om du exempelvis vill avsluta dagen med en god fika, pizza eller rent av middag på restaurang).

Skåneleden har en av Sveriges mest påkostade hemsidor för en vandringsled. Den kan till och med kännas lite överväldigande och svår att få en överblick från men här finns egentligen allt du behöver.

För att inspirera och hjälpa dig till att ta dig an denna guldgruva av vandringsmöjligheter har vi gjort några inlägg:

Skåneledens bästa etapper

Skåneledens tuffaste och mest utmanande etapper


Nationalparkerna

I Skåne finns inte mindre än tre vitt skilda nationalparker som alla erbjuder strövtåg i natur med mycket höga naturvärden.


Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark Skäralid
Alltid nära till fantastisk utsikt över Skäralidsravinen.

Söderåsens nationalpark är den klart största av Skånes nationalparker och den enda som erbjuder möjlighet till några längre vandringar. Det är hit till Skäralid (som vi alltid sa förr) som vi skånevandrare oftast beger oss när vi känner för lite nationalpark och en rejäl skogstur.

Området har blivit omåttligt populärt, inte minst bland danska och andra utländska vandrare, och det är ofta fullt i vindskydd och gott om andra vandrare på tältplatserna under högsäsong.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats: Söderåsens nationalpark


Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvud klappersten
Det ÄR gott om sten i Stenshuvuds nationalpark.

Med över tjugo olika naturtyper beskrivna enligt Natura 2000 är detta lilla ädellövskogsdominerade område vid havet på Österlen otroligt artrikt.

Här finns lövgroda, hasselmus, hasselsnok och tusentals andra ovanliga och hotade arter. Att få se några av de nämnda rariteterna är få förunnat men den naturintresserade står inför en högtidsstund.

Som vandringsdestination passar parken för kortare strövtåg (och en toppbestigning!). Om man vandrar alla leder och snirklar runt lite så kan man få ihop en tur på ca 10 km. Vill man vandra längre än så kan man fortsätta på Skåneleden. Österlenleden (SL 4) skär rakt igenom parken.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats: Stenshuvuds nationalpark


Dalby söderskog nationalpark

Dalby söderskog nationalpark
Obeskrivligt lummigt och grönt under vår och sommar.

Sveriges minsta nationalpark är ett litet ädellövskogsområde mitt på den skånska slätten alldeles utanför Lund. Här kan du ta en promenad i lummig grönska (under den löviga delen av året), lyssna på fågelsång och titta på blommor. Särskilt vårblomningen är imponerande.

Förr var Dalby söderskog inte mycket till långvandringsdestination men nu har man ”byggt ihop” parken med naturreservatet Dalby Norreskog och strövområdet Skrylle via Skryllestigen (röd markering). Eftersom Skåneleden Nord till Syd (SL 2) går igenom Skrylle så kan man i princip vandra hur långt man vill.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats: Dalby söderskog nationalpark


Strövområden

Stiftelsen Skånska Landskap förvaltar på uppdrag av region Skåne 19 olika strövområden över hela landskapet. Områdena är avsatta för att skyddas och bevaras men också för att stimulera och erbjuda möjligheter till friluftsliv – bl a vandring.

Här finns gott om leder, vindskydd, grillplatser, toaletter och annat nödvändigt för allt från den erfarne till nybörjaren.

Flera områden är ganska små och mera lika motionsområden. De största och bästa för klassisk vandring tycker vi är:

  • Fulltofta
  • Klåveröd
  • Snogeholm

Vi presenterar flera områden lite närmre, se nedan under respektive kommun.


Rundvandringar – böcker av Karin Hoffmann

Karin Hoffmann har genom åren gjort en rad böcker med rundvandringar i Skåne (vi äger fem stycken). För närvarande finns trilogin rundvandringar i Skåne att köpa (från Karin Hoffman eller i vissa butiker, se webbplats nedan för detaljer).

Böckerna har fått oss att vandra på många platser i Skåne som vi aldrig skulle ha hittat själva. Att gå en av dessa rundvandringar är som att ge sig ut på ett navigeringsäventyr. Det är spännande men ofta lite mer krävande (för hjärnan) än att exempelvis följa Skåneleden.

Webbplats: Rundvandringar – upptäck ditt Skåne


Pilgrimsvandringar

Det är lite lustigt att många (liksom vi) beger sig till Spanien, Frankrike eller Portugal för att vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostela utan att ha tagit ett enda steg på samma ledsystem här i Sverige.

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge ger oss ytterligare möjligheter att vandra långt i Skåne. Nackdelen är att pilgrimsleder nästan uteslutande går på trafikerade vägar. Men är det den meditativa upplevelsen av att bara gå du är ute efter så är detta ett bra alternativ eller naturligtvis om du vill göra det av religiösa eller andliga motiv.

I sådana fall hittar du en guldgruva av möjligheter på: Pilgrimsvägens webbplats.


Övrig vandring (kommunvis i bokstavsordning)

(Nya destinationer läggs till löpande)


Hörby

Magnhilds runda, Fulltofta strövområde. En 17 km lång vandring i skånsk ädellövskog. Lätt att göra kortare.


Kristianstad

Forsakar och Degeberga backar. Vandra i två vitt skilda naturreservat och se några av Skånes högsta vattenfall.

Friseboda vid Hanöbukten söder om Åhus. Vandra på den vidsträckta sandstranden längs havet eller strosa i den ljusa och öppna tallskogen. Perfekt ”bara vara” vandring.


Svedala

Bokskogen i Torup (nära Malmö). Förvånandsvärt fin vandring i varierad, småkuperad ädellövskog med många små vattendrag bara två mil från Malmö.


Tomelilla

Hallamöllaleden. Såväl Skåneleden (SL 4) som Backaleden går delvis på denna sträcka vilket vittnar om hur fina vandringsmarker det är här kring Verkeån på Österlen.