Vandra i Forsakar och Degeberga backar (Skåne)

I det lilla samhället Degeberga i östra Skåne kan du vandra i och mellan två vitt skilda och väldigt häftiga naturreservat.

I den dramatiska ravinen Forsakar finns några av skånes högsta vattenfall. Det är inte direkt Niagara eller ens Njupeskärsklass på dem – vi är ju trots allt i Skåne – men det är vackert med forsande vatten i landskapet. Längs de branta sluttningarna växer en bokskog som nu får utvecklas fritt och bli mer och mer urskogslik. Det är dramatiskt, lite dunkelt och rent av mystiskt.

Degeberga backar å andra sidan är en öppen sandstäpp som känns som allt annat än en typiskt svensk naturtyp. Här finns mängder av värmeälskande och ovanliga arter av flera organismgrupper. Även människor – båda dessa områden är mycket välbesökta – åtminstone under helger och i semesterperioder.

Karta över lederna/stigarna

Om du lägger ihop de olika lederna till en enda rundvandring får du en tur på ca 6-7 km.

Det är en rejält kuperad vandring (bitvis går du även i branta trappor) så det är inget för den med dåliga knän (mobilens hälsoapp visade på 32 trappor).

På kartan ser det ut som om det bara är den rödvita leden som går i Forsakar men den är även markerad gulvit i terrängen.

Uppe på Degeberga backar är det mycket glest mellan markeringarna men det är ingen risk att du går vilse på riktigt. Antingen så kommer du ner till den gulvita leden igen eller så hamnar du i Degeberga samhälle.

Det finns fyra olika parkeringar intill området. Den största ligger längs Forsakarsvägen. Härifrån går också en stig längs vattnet nere i ravinen fram till det nedre fallet om du vill se det på riktigt nära håll och uppleva ravinen från botten.

För den äventyrlige finns många andra stigar i området och om du går över Forsakarsvägen till Hembygdsgården börjar ett virrvarr av stigar och skogsvägar som kan hålla dig sysselsatt i timmar eller rent av dagar – men då behöver du en egen karta.


Hitta hit

Vägbeskrivningar via Google Maps:

Stora parkeringen, Forsakar, besöksplats i Vattenriket


Mer information

Naturreservat Forsakar med Lillaforsskogen

Naturreservat Degeberga backar

Degeberga backar
Degeberga backar