Magnhilds runda, Fulltofta strövområde, Hörby kommun (Skåne)

Den längsta vandringsleden i Fulltofta strövområde (Hörby kommun mitt i Skåne) är den ca 17 km långa Magnhilds runda.

Det är en mycket behaglig tur som mestadels går på stigar inne i mellanskånsk ädellövskog. Bok och ek dominerar i trädskiktet men här finns trädbestånd i varierande ålder, artsammansättning och struktur. En del är ren produktionsskog men annat är mer naturskogsliknande. Det finns till och med ett litet parti med de exotiska trädslagen lärk och cypress (planterade).

Ett ovanligt inslag som få vandringsleder i Sverige kan stoltsera med är ett storkhägn.


Enkelt att förkorta och dela upp

Magnhilds runda består i praktiken av fyra rundor som sitter ihop vilket gör det väldigt lätt att förkorta eller dela upp vandringen. Om man utgår från huvudparkeringen vid Fulltofta Naturcentrum består leden av en del på ca 9 km i söder och en del på ca 8 km i väster vilket exempelvis kan ge två olika turer.

Leden är tydligt markerad i alla riktningar men det skadar inte att ha med en ledkarta ut i skogen så att du kommer rätt i alla vägskäl. Det finns många andra leder i området och ibland har vi valt ”fel” håll mot det vi tänkt oss (ingen fara skedd men lite snopet).

Vandringen kan enkelt nås från inte mindre än 8 olika parkeringar och en busshållplats så det finns många sätt att dela upp och ta sig an det hela.

Karta över Fulltofta strövområde. Magnhilds runda är den blå prickade leden.

Hitta hit: Parkeringen vid Fulltofta naturcentrum.


Sankta Magnhild av Fulltoftas källa

Rundvandringen har fått sitt namn efter ett av Skånes tre kvinnliga helgon, Sankta Magnhild av Fulltofta. Magnhild föddes, utförde goda gärningar och mördades av sin svärdotter här i trakterna under tidig medeltid.

Att hon existerat är belagt med historiska källor men mycket av det vi vet om henne kommer från legender. Som att det uppstod en helig källa ur marken på den plats där hennes lik tappades eller sattes ned under hennes sista färd till Fulltofta kyrka. Källan blev en helig plats dit folk vallfärdade eftersom där påstods ske mirakel.

På vandringen kommer du förbi en källa som sägs vara just denna källa. Den är i ärlighets namn inte mycket att se men det är kul med lite medeltida historisk kryddning på turen. Sist vi var där var källan nästan igenfylld av vissna boklöv men efter att ha rensat lite kunde vi se att det faktiskt porlade upp vatten från underjorden. Jo då, det är en källa.

Vi upplevde inga mirakel och såg inga järtecken men man vet aldrig… Kanske nästa gång?

– Är det det här som är källan?!

Mycket lättvandrat – trots ”Branta slingan”

Magnhilds runda går nästan uteslutande på relativt plant, upptrampat och lättvandrat underlag. På de delar som går längs med Skåneleden (SL2 Nord-Syd leden, etapp 9) syns tydligt att vandring blivit riktigt populärt och att många gått här det senaste året.

Det finns några lite steniga partier, speciellt där stigen går nära väg 13 men de är inte långa.

Skogsvägen ”Branta slingan” är bara brant i jämförelse med resten av vandringarna i området. Det är inte så farligt som det låter, men om du har aversion mot uppförsbackar kan du välja att gå utför istället. Det lutar från Naturcentrum ner mot väg 13.


Gott om fornlämningar

Hela Fulltofta strövområde är fullproppat med fornlämningar. Vi brukar lite vanvördigt kalla det för ”gamla stenhögar” eftersom det oftast är vad det ser ut som. Många gånger är det omöjligt (i alla fall för oss) att avgöra om det är hundra, två hundra eller tusen år sedan som någon samlade en massa stenar i en hög. Eller om högen är en gammal grav eller ett odlingsröse… eller bara en hög med sten.

Man borde verkligen lära sig mer om svenska fornlämningar.

Hur som helst så finns de här, tecknen på att det har levt människor i den fiskrika Ringsjötrakten sedan förhistorisk tid.

I Nunnäs fälader stöter man på en stensättning med en informationsskylt som inte längre går att läsa. Det är tyvärr ofta så vid svenska historiska lämningar. Oftast finns ingen information alls eller så är det en gammal sorglig skylt. Vårt svenska kulturarv behandlas verkligen styvmoderligt.

Hör Herman Lindqvists ord om Mora stenar: ”Pinsamt”

Fulltofta gamla vårtbjörkar
Det var en gång en vårtbjörk…

Gamla torpargrunder och igenväxt eller igenväxande ängsmark

Andra historiska lämningar i området är ett antal torpargrunder som exempelvis Kulleröd och Linnekull som du går förbi på vandringen. Det är fascinerande att tänka sig in i hur det kunde ha varit att leva och försöka överleva här. Det ligger betydligt närmre i tiden än fornlämningarna.

Vilket jobb det måste ha varit att rensa upp en åker från så mycket sten. Då behövde man inte gå på gym för att bygga muskler. Eller springa på motionslederna i Fulltofta för att få motion.

Några eldsjälar har skapat en webbplats med bilder och information om Fulltoftas torpruiner. Där kan man nörda ner sig i timmar om man tycker sådant är intressant.


Fulltofta storkhägn

I Nunnäs fälader finns möjlighet att göra en avstickare från leden till Skandinaviens största storkhägn.

Hägnet används av Storkprojektet – ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska förening – för att föda upp och släppa ut storkar och på så sätt skapa en vild population i Skåne.

När vi var på plats i slutet av April 2021 såg vi inte mindre än ett trettiotal storkar inne i flygvoljären och flera par och enstaka individer som höll till utanför.

Fulltofta storkhägn storkprojektet
Väntar storkar på storken när de hoppas på tillökning?

Riktigt fina marker i väst

Vår favoritdel av Magnhilds runda är den västra delen som går genom Nunnäs fälader. Här är det mestadels ett öppet eklandskap med stora gamla knotiga ekar och vårtbjörk med en imponerande bark. Här finns flera små vattendrag och två ruiner efter gamla möllor (kvarnar) vid forsande vatten som ger en fin variation till vandringen.


För mig är Fulltofta förknippat med vandring inne i skog. Det kan vara ett perfekt alternativ till kusten om det blåser mycket (inte farligt mycket – då stannar du hemma!) eller om man längtar efter lite skugga en allt för solig dag. Men området är ett perfekt vandringsområde med många möjligheter året runt.

Vad säger du? Är det inte dags att ge sig ut och leta stenhögar snart?


Lämna en kommentar