Bokskogen i Torup – överraskande fin vandring strax utanför Malmö

Bokskogen i Torup, ca 2 mil från Malmö, är ett väldigt välbesökt friluftsområde för Malmöborna. Det kanske inte låter så lockande men här finns faktiskt riktigt fin vandring i en härligt omväxlande miljö – om man vet var man ska bege sig…


När jag flyttade till Skåne för en miljon år sedan pratade Malmöbor om att de varit i bokskogen. Som att jag skulle veta exakt vilken skog de pratade om. Som om det bara fanns en enda bokskog.

Om en värmlänning hade sagt till mig när jag växte upp att de varit i granskogen eller tallskogen på samma sätt så skulle jag funderat på om jag behövde ringa efter män i vita rockar (eller gröna eller vad det nu är för färg som är inne i den psykiatriska vården nuförtiden).

Det tog ett tag innan jag förstod att det var ett speciellt område som i folkmun kallades och numera heter Bokskogen. Det ligger i Torup ca 2 mil från Malmö men i Svedala kommun.


Välbesökt hemmaskog för Malmöborna

Bokskogen i Torup används av allt fler Malmöbor som ett klassiskt stadsnära natur-, strövtågs- och motionsområde. Här trängs springande elitmotionärer med barnvagnar och hundägare som navigerar genom röken från korvgrillning och hoppar över en förlupen bulle.

I ärlighetens namn tänker man sig för både en och två gånger innan man åker till Torup en solig helgdag om man vill vara i fred. MEN… Det finns områden som inte är så välbesökta och Torup är alltid väl värt ett besök.

Faktum är att här väntar fantastiska naturupplevelser och riktigt fin vandring. Är du historieintresserad eller gillar gamla byggnader kan du även ta en titt på Torups slott, en av Skånes bäst bevarade 1500-talsbyggnader. Det är inte världens vackraste men betydligt snyggare än Malmöhus slott inne i stan, om du frågar mig.

Torups slott Malmö
Torups slott är en av Nordens bäst bevarade renässansborgar.

Naturreservat

Naturreservatet Torups bokskog bildades först 2019 men det har tagit mycket lång tid för att skapa den miljö som gör området så skyddsvärt och artrikt.

Det största värdet ligger i den stora mängden mycket gamla, döda och döende bokar och ekar. I dessa bor extremt många hotade skalbaggsarter och det är även en gynnsam miljö för många sällsynta lavar och svampar.

Mer information på länstyrelsens sida: Torup bokskog.


Våra tips och rekommendationer


Skippa motionsspåren i Hästhagen

Hästhagen (se karta) är ett väldigt kuperat litet område med bokskog i hjärtat av området (nära friluftsgården och huvudparkeringen). Här går samtliga motionsspår och elljusspåret.

Det är alltid mest folk här och enligt oss inte särskilt kul att gå. Den hårdpackade breda gångvägen har snirklats maximalt fram och tillbaka och upp och ner för att få ut så mycket distans som möjligt på en liten yta.

Möjligen går vi längs den södra delen (där Skåneleden går) för att ta oss till eller mellan roligare delar.


Dansbanestigen

Dansbanestigen är bara 2,3 kilometer lång men går igenom en väldigt fin ädellövskog med riktigt stora gamla ekar som det är synd att missa. Lägg gärna in en tur här under ditt besök.

Parkering: Dansbanevägen (den stora parkeringen vid friluftsgården och i närheten av Torups slott som används av de flesta).

Här bor till exempel den här lilla skönheten, alldeles vid stigen där många människor går:

Kattuggla bokskogen torup malmö
Kattuggla i bo. Något sömnig…

Skabersjö parkeringen

Den finaste vandringen tycker vi att man hittar vid Skabersjö parkeringen. Här väntar riktigt spännande och varierad vandring med nya upptäckter bakom varje hörn eller bortom varje krön. Det är en kuperad ädellövskog (mest bok) med ett stort inslag av små vattendrag.

Skabersjöstigen: 3 km lång runda. Den har vi ibland gått först åt ena hållet, sedan åt andra hållet och fortsatt så tills vi är nöjda för dagen eller kombinerat med andra leder.

10 km motionsspåret: Vår vanligaste vandring i området. Vi brukar dock skippa att gå över åkern vid Gamlesjön och ner till området vid friluftsgården och Dansbanevägsparkeringen. Vi vänder istället vid åkern, går tillbaka en bit och fortsätter sedan på milspåret.

målning naturen

Lyckevägen parkeringen

Härifrån är det också fint att gå, speciellt om du vill ta en närmre titt på slottet. Skogen är lite mera enformig jämfört med den vid Skabersjöparkeringen (mest ren bokskog i liknande ålder) men här brukar det också vara mycket mindre folk.

Kombinera: Lyckestigen: 3,2 km; Kejsarstigen: 2,6 km och Slottsstigen: 1,7 km.


Skåneleden

Skåneledens delled SL2 Nord till Syd kommer in i området från Malmö, delar sig i två vägar och fortsätter antingen ner till Trelleborg eller österut mot Sturup för vidare färd norrut.

Det finns en riktigt fin passage förbi vindskyddet mellan Ålakistan och Bollsbjer som du kan ta en titt på om du vandrar Lyckestigen eller 10 km motionsspåret.


Nu har vi skrivit om de bitar som vi tycker är finast. Du kan utifrån det här göra ett antal olika kombinationer av leder och riktningar så att området blir spännande under flera besök.

För långvandraren så går det utmärkt att kombinera lederna i området till en rejäl rundvandring. De korsar eller ansluter till varandra på många platser.

P.S. Området är även godkänt av Labradoodlen Elton som filosoferar vid bäcken på bilden ovan.


Hitta hit

Vägbeskrivningar via Google Maps:

Torups rekreationsområde (friluftsgården och huvudparkeringen)

Skabersjö parkeringen

Lyckevägen parkeringen


Mer information

Ledkarta

Bokskogen i Torup på Malmö stads webbplats (med bl a bussförbindelser och faciliteter)