Öland och Blå Jungfrun Vandringsturer och utflykter – recension

BOKRECENSION. Under en vecka i slutet av maj 2020 (och igen en vecka i Oktober) var vi och vandrade på mellersta Öland. Vi använde då boken Öland och Blå Jungrun Vandringsturer och utflykter av Staffan Söderlund och Marie Sjöström.

Jag kan varmt rekommendera den till alla som funderar på att vandra på Öland.

SÅ HÄR SKA EN VANDRINGSBOK GÖRAS!

Trots att Öland är Sveriges minsta landskap, bara 1.5 mil som bredast och knappt 14 mil långt, så innehåller boken hela 50 olika vandringar över hela ön. Det finns dessutom tips på ytterligare ett 50-tal utflyktsmål och kortare turer.

Vandringarna är från några kilometer till drygt en mil långa. Perfekta för dagsvandringar och strövtåg!

De flesta turerna är rundvandringar men några delar är också av typen gå-fram-och-tillbaka.

Vill du gå längre finns det några vandringar som kan kombineras till åtminstone ca två mil men vill du gå ännu längre på Öland kan du gå några av öns andra leder (man vandrar på flera av dem i bokens vandringar):

  • Mörbylångaleden, 83 km.
  • Mittlandsleden, 50 km.
  • Vandra över Stora Alvaret, 35 km.
  • Borg till borg, 16 km.

Boken har några korta kapitel om Öland och vad du får se och uppleva. De är välskrivna men har du ett specialintresse när det gäller historia/arkeologi, geologi, blommor, insekter eller fåglar så får du naturligtvis komplettera med annan litteratur. Det här får mest se som väl valda aptitretare.

Detsamma gäller kartor. Bokens kartor är i skala 1:75 000 men författarna rekommenderar att du kompletterar den med en karta i skala 1:50 000. Bokens kartor innehåller nämligen inte mycket terränginformation. Istället finns symboler utsatta som markerar var det som är intressant eller viktigt och som nämns i texten är beläget.

Startpunkter och vissa viktiga vägskäl är angivna med GPS-koordinater i formen WGS84 decimal. Bara det att författarna anger vilket GPS system de använt visar hur grundliga de är. Man kan tycka att det är självklart men nej, det är snarare ovanligt.

Boken är indelad i tre delar: Norra, mellersta och södra Öland. Varje delområde presenteras för sig och har en översiktskarta där alla vandringar och utflyktsmål finns utsatta. Det finns också en karta i början av boken över hela Öland där alla vandringar är utsatta. Det är jättebra när man ska välja vandringar.

Den enda kritik jag har mot boken är att det är lite bökigt att hitta en specifik vandring. Först har du översikten över hela Öland på sidan 13. Sedan har du Norra Öland från sidan 39, mellersta från sidan 115 och södra från sidan 177. Dvs översikterna är spridda över hela boken.

På sidan 39 hittar du kartan över alla vandringar på norra Öland och på sidan innan en lista över vandringarnas nummer, namn, längd (km) och svårighet. Men inte sidnummer till respektive vandring utan du får bläddra vidare tills du hittar vandring nummer xx i texten.

Jag hade velat ha alla översikter samlade, gärna i början av boken och så sidnummer till respektive vandring tillsammans med information om längd.

Svårighetsgraderingen kan man skippa helt enligt mig. Speciellt på Öland som är platt som en pannkaka utan tillstymmelse till blockig terräng (finns kanske någonstans men vi har inte hittat den).

Det är ingenting som inte går att lösa med lite post-it lappar och memorering av dagens vandrings sidnummer men det är irriterande att inte hitta sidnummer när man vill kolla upp en specifik vandring.

Tingstad flisor Öland
Tingstad flisor, November.

Efter lite ris kommer nu mycket ros och det gäller det allra viktigaste. Själva vandringsbeskrivningarna.

Efter att ha slitit mitt hår och stönat av frustration över många andra böckers vägbeskrivningar (exempelvis Rundvandringar serien över vandringar i Skåne av Karin Hoffman) har jag förstått att det är en konst att göra detta bra. Jag har klagat mycket i mina dar men om man provar att göra det själv inser man också att det inte är så lätt.

Staffan Söderlund och Marie Sjöström är konstnärer på hög nivå när det gäller vandringsbeskrivningar. Texten gör det lätt att hitta tillsammans med kartorna som även har kilometeravstånd till olika vägskäl utsatta på kartan (genialt!).

Lägg därtill att de som privata guider följer med dig och berättar precis lagom mycket om precis rätt saker som du ser eller kan se längs vandringarna och du får det perfekta paketet! Speciellt för oss som liksom paret är väldigt naturintresserade.

Tveka inte! Köp denna och åk till Öland!