Norra Dalarna Vandringsturer och utflykter – recension

BOKRECENSION. Under tio dagar i augusti 2020 var vi och provade på fjällvandring i norra Dalarna. Vi använde då boken Norra Dalarna Vandringsturer och utflykter av Jonas Gardsiö.

Till en början vill jag rikta ett stort tack till Jonas Gardsiö för att han lagt ner det enorma arbete som krävs för att skapa en vandringsguidebok. Jag vet att man inte tjänar mycket pengar på en sådan här bok så det måste ses som en ren välgörenhetsgärning. Tack!

Det här är en helt okej vandringsguidebok. Vi har använt både bättre och sämre genom åren.


Vandringarna

Boken innehåller inte mindre än 29 olika vandringar av varierande längd och svårighetsgrad. Från 1,5 till 25 km. Vill du gå länge än så finns förslag på hur du kan kombinera flera turer eller fortsätta på andra leder för att förlänga din vandring och information om var du i så fall kan slå läger.

Här bjuds en mycket fin variation av vandringar i fjällområdets olika naturtyper, allt från kalfjäll till barrträdsurskog. Här finns flera toppbestigningar men även vandringar på lite planare mark.

De flesta vandringarna är helt eller delvis rundvandringar men några är av gå-fram-och-tillbaka typen. Ofta ges lite olika alternativ till hur man kan vandra så att turen blir olika lång.

Boken är indelad i sex olika områden: Grövelsjön-Långfjällets naturreservat (9 vandringar); Städjan-Nipfjällets naturreservat (8 vandringar); Drevfjällens naturreservat (1 vandring); Idre (4 vandringar); Vedungfjällens naturreservat (2 vandringar); Fulufjället-Särna (5 vandringar).

Sex av vandringarna går helt eller delvis in i Norge. De kunde vi inte testa pga stängda gränser (Corona).

Många vandringar går på kända leder i området men några av dem hade vi aldrig hittat på egen hand utan boken.

renar på altanen
Nej, det är inte en pappersren…

Övrig info i boken

Boken börjar med ett litet avsnitt om norra Dalarna, utrustning och tips men det är inget du inte hittar mer och rent av bättre på nätet. Författaren skriver att det är hämtat (med tillstånd) från Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommités webbplats.

Det rekommenderas av författaren att du använder karta och kompass för att komplettera vägbeskrivningarna i boken. Vissa vandringar kräver att du själv kan orientera dig fram i terrängen med hjälp av kompass.

Det finns en bra översiktskarta i början av boken så att man lätt kan se var de olika vandringarna finns när man planerar vilka man ska gå.

Det står inte mycket om den lokala floran och faunan i boken, däremot en hel del om var man kan fiska (vilket avspeglar författarens eget intresse).

Förutom vandringarna så finns också ett antal förslag på trevliga utflyktsmål i området.

Utsikt i fjällen
Nipfjället och Städjan i fjärran.

Tips & Tankar

Stor plus att det är angivet viket GPS-koordinatsystem som används (SWEREF99 TM).

Vägbeskrivningarna till var man ska parkera inför varje vandring funkade väldigt bra.

Till en början fattade vi inte om turens längd avsåg distansen fram och tillbaka eller bara enkel väg för de vandringar som inte var rundvandringar. Problemet var att de två första vandringarna anges som enkel väg men det beror på att man kan åka båt halva vägen där. Därför blev vi förvirrade. Det är alltså i regel fram och tillbaka som anges.

Vandringarnas svårighetsgrad anges som: Heldagstur, lätt korttur , medelsvår halvdagstur eller liknande. Graderingen riktar sig enligt vår uppfattning till vana fjällvandrare. Det är förmodligen Jonas Gardsiös egen uppfattning och erfarenhet men då ska man veta att han skuttat runt i markerna sedan barnsben.

Vi gick vandring #21: Karmoråsens naturreservat (6-8 km, halvdagstur, delvis besvärlig terräng). Där går man fritt i naturen och följer den målade naturreservatsgränsen. Det var det svåraste vi vandrat på år och dag. Men då är vi ju mest vana vid vandringar på leder i Skåne. Även om vi har rejäla backar även här så är de oftast inte fulla av såphala, lavtäckta och rörliga stenar och block. Vi var glada att vi kom undan utan ben- eller handledsbrott. Men det stod ju faktikst delvis besvärlig terräng så…

Det är en svår konst att skriva bra vägbeskrivningar. Ska man dessutom lägga in lite kringsnack så är det lätt att skapa en förvirrande text. Det händer ibland i boken men aldrig så illa att vi inte lyckades klura ut hur man ska gå.

Min tanke är att man alltid ska skilja på vägbeskrivningen och kringsnacket och ha dem i separata stycken. Beskriv först hur jag ska gå och vad jag ska hålla utkik efter härnäst för att hitta vägen. Sedan kan man lägga ut texten kring vad man kommer att kunna se.