Se vitsippan med nya ögon

Ett av de mest påtagliga vårtecknen i stora delar av landet är när vitsipporna (latinskt namn Anemone nemorosa) blommar. Som ivriga tonåringar är de först på plats till partyt och om de trivs klär de hela marken med sin gröna och vita matta medan det mesta i naturen fortfarande sover.

Vitsipporna är så vanliga att vi nästan inte tänker på dem efter ett tag. Det är då det är dags att lära sig lite mer om dem.


Skumma familjeförhållanden

Vitsipporna står där i skogen som många individer i en enda stor lycklig familj men om vi kallade in brottsplatsundersökarna från CSI (eller nationellt forensiskt centrum i Sverige) för att göra DNA analyser så skulle de upptäcka något skumt.

Många blommor har nämligen exakt identiskt DNA. De tillhör en så kallad klon.

Om man gräver upp en vitsippa (vilket jag inte rekommenderar) får man se att de växer ut från en grövre rot (jordstam) som växer parallellt med marken. Från en och samma rot växer det många blommor och det är det fina i kråksången, de är alla genetiskt identiska eftersom de tillhör en och samma individ.

Jordstammen överlever från år till år och blir längre och längre. Jag har försökt ta reda på hur gamla och långa de kan bli men utan resultat. Kusinen blåsippa, som också har en liknande jordstam, kan i alla fall leva i hundratals år.


Inga nattugglor

Vitsipporna gillar lite lagom mycket sol. Det ska inte vara för skuggigt men inte heller direkt solljus hela dagen. Och så vill de ha lite lagom fuktigt i marken.

Blommorna är bara utslagna på dagen. Framåt kvällen sluter de sig och böjer ner sig mot marken. Är det kallt och molnigt kan de stå så hela dagen. Ingen idé att gå upp helt enkelt…

Har de haft dåligt med ljus ett tag kan hela flocken sträcka sig mot solen och följa den hela dagen, som en soldyrkande svensk på stranden.

När du stöter på ett område med väldigt mycket vitsippor nästa gång, fundera på hur deras miljö verkar vara med tanke på solljus och fuktighet. Hur öppna är blommorna och åt vilket håll är de riktade?

Matta av vitsippor
En osannolik biomassa som vi kan njuta av under våren.

In kommer myrorna

Efter blomningen bildas en grön frukt där blomman varit (det ska vi komma ihåg att titta efter lite längre fram i sommar) och hela växten ovan jord vissnar ner.

Sedan kommer myrorna. Höljet på vitippornas frön innehåller nämligen en olja som myrorna älskar att käka. De bär med sig fröna hem till stacken och sprider på så sätt blommans frön ut över området. Några frön kommer att gro och bildar då en ny jordstam.


Inget för giftmördare

Vitsippan är giftig men smakar så bittert att förgiftningsfall är ovanliga, både bland människor och djur. Enligt Wikipedia behövs ca 30 plantor för att ta död på någon. Hur man nu tagit reda på det… Att råka käka 30 bittert smakande plantor tror jag inte ens den mest olycksbenägne kan lyckas med och det är svårt att lura någon annan till det.

Skulle du äta vitsippor lär du enligt samma källa först uppleva sveda i mun och svalg, sedan får du blåsor, kräkningar och diarré. Sedan svindel och kramper och slutligen kan du dö.

Som gammal medicinalväxt har vitsippan använts för att bota eller lindra reumatiska besvär, ont i leder och frossa men ger hudirritation och man kan till och med få blåsor i huden vid direktkontakt. Ingen medicin är utan biverkningar…

Vitsippan tillhör växtfamiljen Ranunkelväxter (jag tycker det är ett så coolt namn) och innehåller ämnet ranunculin som övergår till giftet protoanemonin när växten krossas (om du vill plugga in svåra ord).

Vitsippa pollinering
Pollinering pågår. Befruktning sker genom att pollen flyttas mellan ståndare och pistiller, här utfört av ett bi.

Räkna blomblad (kronblad)

På biologilektionen (naturkunskapen) fick man lära sig att det som vi i dagligt tal kallar för vitsippans blomblad, egentligen heter kronblad. Det är inte så svårt att komma ihåg om man tänker på att blommorna ofta ser ut som en kunga- (eller drottning-) krona och att kronbladen är kronan på verket.

Vitsippor kan ha olika antal kronblad. Kolla det nästa gång du ser dem. Har individer som står nära varandra (och förmodligen tillhör samma klon) lika många kronblad eller varierar det? Överhuvudtaget är det en ganska variabel blomma när det gäller höjd och storlek.


Leta speciella individer

De flesta vitsippor är, tro det eller ej, vita till färgen men det finns enstaka individer som är blå eller rosa. Jag har aldrig sett en blå eller rosa vitsippa men det är en kul grej att spana efter.

Blanda inte ihop den rosa blomman med att många vitsippor blir rödvioletta på undersidan av kronbladen mot slutet av blomningstiden.

Vitsippan kan korsas med kusinen gulsippa och skapar då ljust gula blommor som kallas svavelsippa eller hybridsippa, dessa är i sin tur sterila.


Jag hoppas att du nu fått reda på något nytt om den vanliga vitsippan som du inte visste förut och blir sugen på att ge dig ut i skog och mark!

Ju mer man vet desto mer intressant blir det!

Lämna en kommentar