Svamparnas tid är här!

Så här när sensommaren går över i tidig höst är det lätt att känna sig lite deppig över att så mycket underbart i naturen snart ska vissna ner och dö.

Djur kommer att gå i ide och mängder av fåglar flytta till sydligare breddgrader.

Den stora biologiska mångfald som vi kan njuta av under sommaren med svärmande insekter och blommande växter ska bytas mot artfattigare miljöer med avlövade träd eller rent av snötäckta landskap.

Men innan du deppar ihop fullständigt så är det dags att njuta av att svamparnas tid är här!

Det är en unik tid i vår natur med mycket spännande att upptäcka på strövtåget.

Vän av ordning kan anmärka att det alltid finns svampar att titta på i vår natur men nu handlar det om det som vi i dagligt tal menar när vi pratar om svamp.


Vad är en svamp?

Svampar tillhör en helt egen grupp av organismer (taxonomiskt riket Fungi). De är varken växter eller djur. Tidigare räknades svamparna till växtriket men nu anser man att de snarare ligger närmre djuren.

Det finns många olika former av svamp. Allt från mikroskopiskt små encelliga organismer som exempelvis jästen du bakar med eller mögel till gigantiska skapelser.

Världens största organism kan vara en svamp – beroende på hur man definierar det. Det är en mörkfjällig honungsskivling som växer i Malheur National Forest i USA. Dess underjordiska delar breder ut sig över många kvadratkilometers yta och den beräknas vara flera tusen år gammal.

Det vi i dagligt tal kallar för svamp är bara fruktkroppar som bildas för att svampen ska kunna sprida sporer och därmed föröka sig. Ungefär som frukten på ett fruktträd. Den egentliga svampen består av långa trådar (hyfer) som växer i jorden, murkna gamla stubbar eller inuti trä.

Svampar får i sig näring och energi på ett av tre olika sätt: Symbios, nedbrytning eller parasitism.

De flesta svamparna är nedbrytare och spelar därmed en enormt viktig roll i våra ekosystem. Utan dem skulle i stort sett allt organiskt material som någonsin dött i våra barrskogar fortfarande ligga kvar.

Snacka om sopberg!

svamp naturens sopåkare
Naturens renhållningsarbetare.

I andra naturtyper (exempelvis lövskog och ängsmark) är bakterier de viktigaste nedbrytarna.

Svampriket är lika fascinerande och omfattande som växt- eller djurriket och nya upptäckter och lärdomar forskas fram hela tiden. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om svamp men då skulle vi ju aldrig komma ut och vandra!

Fortsätt gärna att fördjupa dig i detta ämne på egen hand. Jag kan varmt rekommendera serien Svampgalen i 10 avsnitt i podden ”Livet enligt Naturmorgon” eller direkt på nätet:

Svampgalen #1: På svamparnas planet


Att äta svamp

Jag är verkligen ingen stor svampätare. På sin höjd kan jag sträcka mig till några champinjoner från affären och att lite pliktskyldigt smaka på andras glädjefyllda anrättningar med en av naturens rika skatter.

Det är tråkigt men jag gillar helt enkelt inte smaken av svamp – och nej, jag har inte provat alla sorter som finns.

Jag hade älskat att ge mig ut för att söka alla möjliga ätbara svampar som finns i vår natur. Det är en vandringsrelaterad hobby i sig som du kan odla.

Bara namnen på olika matsvampar får mig att önska att jag gillade svamp. Vilka fantastiska namn på maträtter de kan skapa.


Eksillkremla med smörsopp och läcker riska.

Mandelkremla med sammetssopp och pepparriska.

Hasselsopp med druvfingersvamp och blek ostronmussling.


Jag har ingen aning om vad dessa kombinationer skulle smaka eller om de överhuvudtaget skulle funka ihop men namnen är fantastiska.

Nåja, jag slipper i alla fall risken att ta fel och käka något livsfarligt.

Enligt Socialstyrelsen läggs ca 40 personer per år in på sjukhus i Sverige p g a svampförgiftning. Av dem har mellan 5-10 personer ätit lömsk eller vit flugsvamp som kan vara dödliga och en eller två personer har käkat någon njurskadande svamp. I många fall är det svårt att avgöra om svampen varit giftig eller om den blivit dålig och orskat en ”vanlig” matförgiftning.


Varning!

Om du ska äta svamp. Använd inte en gammal svampbok.

Det kom som en nyhet för mig att man hela tiden reviderar vilka svampar som är ätbara och vilka som är giftiga. Så om du har en gammal svampbok så kan det faktiskt stå att du kan äta en svamp som i själva verket är giftig.


Röd flugsvamp giftig
Röd flugsvamp. Röd hatt med vita prickar. GIFTIG!

Att artbestämma svamp

Ingen vet hur många svamparter det finns i världen. Över 100 000 olika arter är vetenskapligt beskrivna men uppskattningar om det verkliga antalet ligger mellan 1,5 och 5 miljoner.

Det rör sig naturligtvis i stor utsträckning om mikroskopiskt små svampar men artrikedomen bland de storsvampar som visar sina fruktkroppar så här års är också mycket stor.

I Sverige har vi över 10.000 olika svamparter. Så för dig som liksom jag är intresserad av biologisk mångfald och artrikedom finns det mycket att kryssa!

Det är fullt möjligt att artbestämma väldigt många arter bara genom att titta på och undersöka fruktkropparna. Möjligen kan du vilja ha en lupp.

Det är stor skillnad mot exempelvis insekter där man många gånger behöver ta hem exemplaren, plocka isär dem och titta på smådelar i mikroskop.

Å andra sidan kan det dröja flera år mellan gångerna som vissa arter visar upp sina fruktkroppar – då gäller det att som Paparazzi vara där när det händer.

Problemet för mig är att den stora säsongen är så kort och bara kommer en gång om året. Jag kommer att ha glömt allt jag lärde mig från en säsong till nästa… Nej, det är inte sant, man glömmer nog inte allt.

En sorts fjällskivling.
Äggsvamp
En sorts äggsvamp.

Att fotografera svamp

Svampar är väldig tacksamma att fotografera. De visar stolt sina fantastiska former och färger och poserar gärna i alla möjliga miljöer.

Svampar förändras förhållandevis snabbt och det är enkelt att göra ett fotoprojekt där du återkommer varje dag eller till och med flera gånger under en dag för att dokumentera deras utveckling.

Det bästa är att svampar till skillnad från fåglar, insekter och djur inte sticker så fort man lyfter kameran. Du kan invänta perfekt ljus eller städa upp lite runt svampen för att få den perfekta bilden.


svampfoto

Svamparna som ögonfröjd

Det enklaste sättet att njuta av svamp är ändå att bara titta på dem.

Svampar kollage

Så ge dig ut i naturen och leta! Nu! Genast! Så fort du kan!