Var kan man vandra i Sverige?

Sverige är ett fantastiskt vandringsland. Vi har allemansrätten, få livsfarliga djur, insekter eller reptiler och du är välbekant med vårt relativt säkra klimat.

Tack vare Internet och ett växande intresse för vandring har det aldrig varit så lätt att hitta platser att vandra på som nu.

Det är bara att googla!

Det kommer också ut böcker, appar och speciella kartor med vandringar som aldrig förr.

Här kommer en sammanställning över de vanligaste platserna man kan vandra på i Sverige. Det är en grov översikt för att ge dig lite tips om vad du kan googla på utifrån vad som passar just dig.

SNABBTIPS!

Sök på Internet efter:

Din kommuns namn + vandring

Din semesterorts namn + vandring

Ditt landskaps namn + vandring

En grannkommuns namn + vandring

Ett naturreservats namn + vandring


Strövområden och motionsanläggningar

Sverige är fullt av strövområden och motionsanläggningar som satts i ordning speciellt för att vi enkelt ska kunna vandra eller motionera i dem.

Ofta finns ett antal olika leder av varierande längd. De är väl markerade i terrängen, lätta att följa och du kommer tillbaka till utgångspunkten igen.

Det brukar finnas en karta över området vid alla parkeringar, ibland finns den även utlagd på nätet.
Varje led har sin egen färg eller symbol, exempelvis röd eller gulvita fyrkanter. Allt du behöver göra är att följa den färgen eller symbolen i naturen.

Strövområden och motionsanläggningar är lätta att hitta till. Det brukar vara skyltat. Det finns också parkeringsmöjligheter.

Många gånger kan man även ta sig till dessa områden med kollektivtrafik.

Numera är man sällan ensam i strövområdena. En solig helgdag kan det mer kännas mer som att gå i en park i stan än i skogen, men det är på gott och ont. Om det skulle hända någonting, exv att du mot förmodan skulle vricka foten, så finns det oftast folk i närheten som kan hjälpa till.

En stor fördel med motionsanläggningar är att de ibland har elljusspår. Det är jättebra på vintern (om det inte är snö och is) när dagarna är korta. Man kan då planera sin vandring så att man avslutar på elljusspåret när eftermiddagen går mot kväll.


Långa vandringsleder

Nästan alla landskap i Sverige har en längre vandringsled som är uppkallad efter landskapet. Allt från Skåneleden i söder till Hälsingeleden i Norrland.

Förutom landskapslederna finns det också många andra längre leder med mer fantasifulla namn som Laxaleden, Isälvsleden och Johan Bauerleden.

På de långa vandringslederna är vandrandet i centrum. De är gjorda för att du enkelt ska kunna gå riktigt långt.

Lederna sträcker sig över många mil och är uppdelade i olika etapper av varierande längd. Det kan finnas enstaka rundslingor men oftast går vägen från punkt A till punkt B.

Vandringslederna brukar vara tydligt utmärkta i naturen, det är bara att följa ledens markering. Du kan komma från en helt annan del av Sverige (eller världen), hitta till leden och sedan bara börja vandra. Utan lokalkännedom eller ens en karta (om du inte vill).

Vandringslederna har ofta vindskydd, ved och vattenkällor längs vägen. Flitigt besökta leder har även länkar på nätet till boenden, cafeer och restauranger i närheten av leden.

Eftersom vandringslederna är skapade för att vara långa och ta dig från en plats till en annan så är de varierande vackra och trevliga längs vägen. Ibland kan nästan en hel etapp gå längs en tråkig, asfalterad landsväg. Men det finns alltid vackra och spännande delar av leden.

På de långa vandringslederna är det ofta möjligt att hitta platser utan så mycket folk. Det är färre som går på lederna jämfört med strövområden och motionsanläggningar. Möjligen med undantag för vackra deletapper nära städer.

Din närmsta långa vandringsled är perfekt att göra till ett vandringsprojekt så att du inte behöver fundera på var du ska vandra varje gång.


Korta vandringsleder

Förutom de längre vandringslederna finns det också en uppsjö kortare vandringsleder över hela landet. De flesta av mina favoritvandringar är sådana leder.

De kan vara svårare att hitta eftersom de ofta har mer fantasieggande namn som blåvingeleden (vid Drakamöllan i Skåne) eller är uppkallade efter en mindre ort som Hobyleden (vid Bräkne-Hoby i Blekinge). Men oftast dyker de upp på nätet när du söker efter vandringar kring individuella orter.

Det som gör dessa leder så fina är att de ofta dragits i områden som är speciella av någon anledning. Det kan vara för att naturen är fin och varierande eller för att det finns många kulturlämningar. Så området kommer först och sedan har en led dragits i det – ofta på naturstig.


Naturreservat och nationalparker

Hela Sverige är fullt av särskilt värdefulla naturområden som är skyddade i form av att vara nationalparker eller naturreservat. Det finns även andra typer av naturskydd men för vandringar är det främst dessa som är värda att undersöka.

Det mesta av nationalparkernas yta (ca 90%) finns i fjällen i nio av Sveriges 30 nationalparker. För dem gäller mer det jag skriver om fjällvandring nedan.

Naturreservat och nationalparker har ofta – inte alltid – en eller flera stigar eller leder som man kan följa om man vill vandra i dem.

Den stora fördelen med dessa områden är att det ofta är väldigt vacker, annorlunda eller spännande natur.

De mindre parkerna och reservaten har ibland ganska korta slingor men du kan kompensera det genom att gå flera varv. Kanske går man åt ena hållet första varvet, vänder och går åt andra hållet andra varvet. Eller så nöjer man sig med en kortare tur och strosar omkring och njuter desto mera.

Skyddade naturområden har alltid föreskrifter om vad du som besökare får och inte får göra i området.

Reglerna är specifika för varje område och utformade för att skydda det som är unikt just där.
Det kan handla om att man inte får tälta eller elda, ta med hund, rida eller cykla eller plocka blommor och svampar.

Det är sällan några dramatiska saker men det är viktigt att vi respekterar dem så läs vad som gäller.

Föreskrifterna står ofta på plakat vid parkeringar eller så kan du läsa dem på nätet.


Fjällen

Svenska nationalparker fjäll
Nipfjället och Städjan i fjärran.

Den svenska fjällvärlden är full av vandringsmöjligheter och ofta det man tänker på när man talar om vandring.

I fjällen kan du göra allt från enklare dagsturer på väl utmärkta och upptrampade leder till veckolånga turer in i väglöst och oledat land utan mobiltäckning i ren vildmark.

Om man ska säga någonting generellt om fjällvandring så är det att det oftast kräver mer, i många fall mycket mer, av dig som vandrare jämfört med låglandsvandring. Vädret skiftar snabbare, det är längre till civilisationen och terrängen är tuffare.

Jag rekommenderar därför att du börjar med enklare alternativ än fjällen så att du lär dig mer om din egen förmåga och skaffar nödvändig kunskap, utrustning och erfarenhet. Möjligen kan du göra enklare dagsvandringar i fjällmiljö.


Parker och städer

Det går alldeles utmärkt att vandra i städer. Vi hade en hel semester där vi gjorde dagsvandringar i Rom. Men även mindre exotiska städer kan bli spännande och givande upptäcktsfärder.

Gå till områden du aldrig eller sällan besökt i din egen hemstad.

Speciellt trevligt blir det om man inkluderar en eller några olika parker eller särskilt fina områden i sin stadsvandring.

En stor fördel med stadsvandringar är att du inte måste bära med dig mat och dryck om du inte vill. Du kan proviantera eller äta på cafeer och restaturanger längs vägen. Eller varför inte ta en glass?

Naturupplevelsen blir kanske lite mer begränsad men du kommer i alla fall ut på ett vandringsäventyr.


Stigar, skogs- och småvägar

Om du vill skapa dina egna vandringar så är vårt omfattande skogs- och småvägnät en bra början. Kombinera det med de stigar du kan hitta på kartan och gör det till ett äventyr.

Att skapa egna vandringar är ett sätt att kunna vandra på oändligt många platser som du aldrig varit på tidigare.

Skaffa en karta i skala 1:50 000 (1 cm på kartan är 500 meter i verkligheten), planera en rutt och ge dig iväg.

Finns det prickade stigar på kartan eller bara streckade vägar (till skillnad från heldragna) så är det oftast en bra ide att inkludera dem i din runda. Det är stigar respektive knappt färdbara vägar.

Vi föredrar att vandra på stigar eller smala, igenväxande skogsvägar om det är möjligt.


Vad väntar du på? Ge dig ut och vandra!