Skapa ett ”Projekt längre vandringsled” (exempelvis Projekt Sörmlandsleden)

Det kan vara jobbigt att bestämma var man ska vandra varje gång.

Då kan det vara bra att ha ett längre vandringsprojekt att luta sig emot som alltid ger ett eller flera givna alternativ för dagens vandring.

Att ha som mål att vandra hela vägen på en längre vandringsled är ett jättebra sådant projekt.

Du delar helt enkelt upp hela vandringsleden på ett antal dagsvandringar eller vandringsturer tills du har vandrat det hela.

Välj vandringsled

Börja med att bestämma vilken vandringsled som du ska ta dig an.

Du kan naturligtvis ha flera sådana här projekt på gång samtidigt men om du vill göra livet enkelt så tar du en led i taget.

Det givna alternativet är din närmsta längre vandringsled som för de flesta av oss är någon av Sveriges ”landskapsleder”.

Men alla leder som du inte kan klara av på ett eller två besök är lämpliga kandidater. De behöver inte vara jättelånga.

På semestern kan du exempelvis välja att gå en längre led så långt du hinner med samma metodik.


Från ledens startpunkt till slutpunkt eller på något annat sätt?

Det naturliga är att vandra från ledens startpunkt till dess slutpunkt.

Det har fördelen att ledbeskrivningar och etappnumrering kommer att gå i samma riktning som du går.

Vi har ofta valt att börja från båda hållen istället och växla från gång till gång var vi vandrar. Man betar alltså av sträckan bit för bit från två håll och är färdig när man möts på mitten.

Fördelen med det sättet är att man får lite större flexibilitet i var man ska vandra. Ofta är det längre transporttid till ena änden av vandringen och det har man kanske inte alltid tid med.

Är leden riktigt lång kan det även skilja i väderutsikter för dagen och du kan välja utifrån det.

Slutligen får du förmodligen större variation från gång till annan i vilka naturtyper du vandrar och vilken transport du behöver göra.

Om du vill gå riktigt ”wild and crazy” så kan du även beta av hela leden genom att gå lite här och var från gång till gång. Men då tappar du fördelen att du inte behöver tänka så mycket varje gång och det blir mer att hålla reda på.

Du bestämmer!


Hur löser du transporten?

En bil

Vi har alltid använt en bil och vandrat enligt gå-fram-och-tillbaka principen. Vi parkerar på ett ställe, vandrar en bit, vänder och går tillbaka till bilen igen.

Nästa gång parkerar vi där vi slutade förra gången och så håller vi på. Det betyder att vi i slutändan faktiskt har vandrat leden två gånger.

Två bilar

Är ni flera som vandrar kan ni använda två bilar (lite miljöbov över detta).

Ni kör då till slutpunkten av vandringen först, parkera ena bilen där och kör tillbaka till startpunkten med den andra. När ni vandrat till slutpunkten tar ni den parkerade bilen och kör tillbaka till startpunkten igen och hämtar den andra bilen.

En bil och en cykel (eller flera)

På liknande sätt som två bilar kan man göra med en bil och en cykel (eller flera cyklar). Kör till slutpunkten och parkera bilen. Lasta av cykeln och cykla till startpunkten. Ställ cykeln där och vandra till bilen. Ta bilen tillbaka och hämta cykeln igen.

Om ni är flera och har en snabb cyklist kan den personen sköta hela cyklingen medan ni andra väntar med all packning vid startpunkten. Börja då med att cyklisten släpper av er andra vid startpunkten först.

Kollektivtrafik

Vill eller kan du bara använda kollektivtrafik så får du anpassa projektet så att du bara vandrar de delar av leden som du kan ta dig till.

Enklast blir att vandra fram-och-tillbaka från en hållplats åt ena hållet av leden en gång och åt andra hållet på leden från samma hållplats nästa gång. Då behöver du inte tänka på hur långt du måste gå för att komma till en annan hållplats och mixtra med tidtabeller så mycket.

Gör du på det här sättet är det enklast att inte vara så strikt med att du måste vandra varenda meter av leden (se nedan).

Lyxalternativet

Slutligen finns lyxalternativet för dem som kan ringa en kompis eller en släkting som hämtar vid slutpunkten eller rent av skjutsar både till punkt a och b. För att inte tala om taxi…


Hur strikt ska du vara?

När vi gjorde våra första sådana här projekt (olika Skåneleder) var jag jättenoga med att vi skulle gå varenda meter av leden. Den exakta slutpunkten på föregående vandring skulle bli den exakta startpunkten på nästa. Inte fuska en meter!

Att göra så är mycket enkelt eftersom det inte är någon tvekan om var du ska vandra nästa gång.

Numera är jag inte lika strikt. Det är viktigare för mig att få en fin vandring. Vi har redan gjort vår beskärda del av vandring på asfalterad och trafikerad landsväg.

Vi tittar på kartan i förväg och hoppar över det som inte ser så skoj ut. Vi kan också konstatera när vi gjort en vandring att vi inte behöver börja exakt där vi slutade nästa gång eftersom det var en rätt trist bit som verkar fortsätta på samma sätt.

Vi kör dessutom inte hur långt som helst på dåliga vägar för att nå leden (om den inte går genom ett naturreservat eller liknande) utan unnar oss en så snabb transport som möjligt.

Vi vandrar ju bara för vår egen upplevelses skull, inte för någon prestation. Men här är vi alla olika och var och en måste göra sin egen resa. Bestäm hur du vill göra.


Hur ska du dokumentera ditt projekt?

För att minnas vad du avverkat av leden och vad du ska göra härnäst behöver du sannolikt skriva ner det på något sätt.

Vi har använt ett Microsoft Excel kalkylblad men det finns betydligt roligare sätt än så (även om jag älskar Excel).

Varför inte dokumentera din resa i text och bild på nätet. Du kan exempelvis bli medlem på utsidan.se och börja blogga där eller använda Instagram och posta en bild från varje vandring där du skriver vilken etapp eller sträcka du gått.

Vill du inte bli så offentlig så kan du göra din egen vandringsberättelse för eget bruk eller föra en vandringsdagbok. Det finns säkert bra sätt att använda olika appar på också eller den gamla klassikern papper och penna.

Du kan säkert komma på andra sätt. Det viktiga är att du enkelt ska veta vad du redan vandrat och vad du ska vandra härnäst.

Vad säger du? Dags att skapa ett längre vandringsprojekt?