Fördelar med dagsvandring

Vandring behöver inte vara en vecka i fjällen eller en natt i ett myggigt vindskydd eller iskallt tält. Du kan vandra ett helt liv utan att sätta din fot – eller knä – i ett tält eller vindskydd.

Vi kallar det för dagsvandring eller dagsturer.

Principen är enkel. Du vandrar under dagen och kommer sedan hem igen på kvällen. Du kan somna i din egen säng eller varför inte på ett lyxigt hotell eller mysigt B&B.

Dagsvandringar är det vi gör allra mest (numera enbart). Det är enklast. Det är den form av vandring som passar de allra flesta bäst rent praktiskt.

Visst finns det delar av vandringsupplevelsen som man inte får på en dagsvandring jämfört med flerdagsvandringar med övernattning i fält, men enkelheten och bekvämligheten väger upp för det mesta.

Det är helt enkelt två olika saker och det ena utesluter inte det andra.

Att dagsvandra är också den givna grundträningen och förberedelsen för längre vandringar. Det är ett bra sätt att träna och testa dig själv och din utrustning.

Här listar jag några fördelar med dagsvandringar så att du kan få upp ögonen för denna form av vandring.


Kräver mycket mindre utrustning

Genom att skippa hela övernattning i fält biten behöver du inte alls lika mycket utrustning för att vandra. Det gör det enklare, billigare och framför allt mindre tungt att bära.

Tält, liggunderlag, sovsäck och annat du behöver för övernattning är både tungt och skrymmande. Du behöver en större, rejälare ryggsäck. Det är tungt och ställer helt andra krav på kroppen än en dagsvandring.

Att inte behöva så mycket prylar gör det också enklare och snabbare att packa. Vi är ofta klara med dagspackningen på under en halvtimma och kan göra det direkt på morgonen innan vi sticker om vi vill.

Efterarbetet blir också snabbt och enkelt eftersom du exempelvis inte behöver torka tält eller vädra sovsäckar.


Mindre mängd mat att planera, packa och bära

Kortare tid på vandrande fot betyder naturligtvis mindre behov av energi. Under en dagstur behöver du inte tänka lika mycket på att maten måste vara lätt och hålla sig i utetemperatur under längre tid.

Det gör det enklare men öppnar också upp för att du kan ta ut svängarna lite mer om du skulle vilja det.


Ingen planering för var du ska sova

Om du ska vandra längre och övernatta längs vägen behöver du planera för var du ska sova. Var finns vindskydd eller lämpliga tältplatser? Ska jag boka rum? Hur långt måste jag gå för att komma dit?

Dagsvandringar kräver mycket mindre förberedelser och kan göras i stort sett när och var som helst.


Inte beroende av att hitta vatten i fält

På en dagsvandring kan du oftast bära med dig allt vatten du behöver.

Det blir för tungt på en flerdagsvandring.

Då måste du undersöka var du kan få tag på vatten längs vägen.

Det kan vara särskilt problematiskt under torra perioder när bäckar och brunnar sinat.

problem vatten vandring

Mindre behov av olika klädombyten

Om du vandrar i flera dagar behöver du oftast ta med kläder som täcker in alla möjliga väderlekar och temperaturer. Regnkläder och varmare ombyte för natten. Det är mer att tänka igenom, packa och bära. På en dagsvandring behöver du bara kolla dagens väderprognos på morgonen och ta med kläder för att klara det.


Tar mindre tid och ork i anspråk

Eftersom planering, packning och efterarbete är så mycket enklare och snabbare kan du klämma in dagsvandring i ett normalt ”busy life”. Du behöver inte ens en hel dag för att vandra om du inte har den tiden.

Eftersom en dagsvandring kan göras till en lagom fysisk ansträngning så behöver du inte lika lång tid för att återhämta kroppen heller. Du är fit-for-fight dagen efter.


Kan göras året om

Det går att dagsvandra utan problem under vinterhalvårets kortare dagar och kalla nätter. I alla fall om det inte är för mycket snö. Att sova ute under den tiden är lite för hardcore för de allra flesta av oss men dagsvandra kan du nästan alltid göra.  


OBS! Flerdagsvandringar kan också vara fantastiska!

Detta är inte skrivet för att dissa flerdagsvandringar med övernattning i fält. Som jag skrev inledningsvis är det två olika saker och det ena utesluter inte det andra.

Själva har vi numera blivit för bekväma för att sova i tält men vi har gjort det mycket med stor behållning tidigare i livet.